Drzewo sandałowe (Sandałowiec) – drewno

19.00 

pol. Sandałowiec czerwony, drzewo sandałowe, pterokarpus
łac. Pterocarpus santalinus L.f.
ang. red sandalwood

100 g

Naturalny różowy i czerwony barwnik do tkanin i przędz.

Cena dotyczy jednej porcji 100g. Kupując więcej porcji, otrzymasz je spakowane razem.

21 w magazynie

pol. Sandałowiec czerwony, drzewo sandałowe, pterokarpus
łac. Pterocarpus santalinus L.f.
ang. red sandalwood

100 g

Postać: suszona twardziel drzewa sandałowego – sandałowca czerwonego

Rodzina: sandałowcowate (Santalaceae)

Występowanie: Australia i Oceania, Azja Południowo-Wschodnia (głównie Indie).

Barwniki zawarte w sandałowcu: santalina

Barwy, które można uzyskać z drzewa sandałowego: Naturalny różowy barwnik do tkanin i przędz. Twardziel sandałowca czerwonego pozwala na stworzenie bogatej palety. Na zaprawie ałunowej oraz bejcy sojowej farbuje na różowo i morelowo, zaś na zaprawie żelaznej na odcienie złamanego fioletu, szarości.

Kąpiel barwiąca: 

Zaprawy: 

Włókna, z jakimi się wiąże: 

Więcej na temat drzewa sandałowego:

– książka “Dzikie Barwy – o naturalnym farbowaniu tkanin roślinami”

– artykuł o drzewie sandałowym na blogu

Ciekawostki: Z drzewa sandałowego produkuje się olejek sandałowy, który jest podstawą wielu linii zapachowych dla mężczyzn. Poza Pterocarpus santalinus (sandałowca czerwonego) występuje jeszcze 8 innych odmian sandałowca. Drzewo sandałowe jest rośliną półpasożytniczą, która czerpie substancje niezbędne do życia od pobliskich roślin. Sandałowiec jest rośliną chronioną i można pozyskiwać z niej surowiec dopiero, gdy osiągnie wiek powyżej 30 lat. Jedną z tradycyjnych form pozyskiwania twardzieli sandałowca jest wpuszczanie do środka drzewa termitów, które usuwają miękkie części rośliny. Drewno z drzewa sandałowego wykorzystywane jest także jako surowiec do rzeźbienia, w meblarstwie, do wyrobu świec i kadzideł. Znalazł także zastosowanie jako barwnik do żywności, leków, tkanin, farba do włosów. Ze względu na swoje dobroczynne działanie na skórę, sandałowiec jest składnikiem wielu kosmetyków pielęgnacyjnych do ciała. Ponadto zapach sandałowca ma właściwości relaksacyjne oraz uspokajające. Na szeroką skalę wykorzystywany był także w medycynie Ajurwedy. Starożytni Egipcjanie wykorzystywali drzewo sandałowe do robienia ozdób oraz, ze względu na właściwości antyseptyczne, do kremacji.

0/5 (0 Reviews)
Waga 100 g
Opakowanie

papierowe

Back to Top